torstai 30. maaliskuuta 2017

Tarvitaan lisää vihaisia naisia

Kirjoitan nyt naisista, koska minua sattuu huvittamaan kirjoittaa tämä juttu nimenomaan koskien naisia. Ehkäpä nämä samat asiat voivat soveltua ihan yhtä hyvin miehiinkin. Tämän ei ole tarkoitus olla mikään kaiken kattava ja kaiken selvittävä vakavista vakavin kirjoitus masennuksesta ja vihaisuudesta, mutta sisällytän siihen joitakin huomioimiani ja oppimiani asioita.

Luin hiljattain kaverin FB-seinältä seuraavaa:

"Jotkut naiset pelkäävät tulevansa hulluksi, kun he lopultakin raivostuvat sen sijaan että masentuisivat – kuten ovat aina ennen tehneet. "
-Jean Shindoa Bolen: Jumalattaren Aika – Naisen kolmas ikä

Tämä sitaatti todella kolahti. Niin se on. Aivan totta! Suurin osa asiakkaistani on naisia ja koska haluan huomioida koko ihmisen, myös heidän elämäntarinallaan ja nykytilanteellaan kokonaisuudessaan on suuri merkitys siihen, miten hyvin pystyn heitä tukemaan ravitsemusasioissa. Kaikki eivät halua kertoa kovin paljoan itsestään ja se on täysin ok. Monet kuitenkin tuovat esiin keskustelussa myös monenlaisia henkisiä teemoja, jotka vaikuttavat mm. siihen millaisia heidän voimavaransa, uskomuksensa ja ajatuksensa ovat.

Meidän päähämmehän ei vaan voi suppilolla kaataa tietoa siitä miten nyt tulisi syödä ja juoda ja mitä ravintolisiä käyttää mihinkin aikaan päivästä. Tieto täytyy voida pilkkoa ja imeyttää, jotta sen saa käytännön tasolla käyttöön siinä missä kirjaimellisenkin ravinnon täytyy ensin sulaa ja imeytyä elimistöön, jotta voimme oikeasti tulla ravituksi ja pysyä toimintakykyisinä. Jos tunnemme itsemme masentuneiksi, avuttomiksi ja voimattomiksi, meidän on vaikea päästä elämässä eteenpäin ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Moni ihana nainen on pohjimmiltaan hyvin herkkä, kiltti ja haavoittuvainen ja pelkää tulevansa hylätyksi, torjutuksi tai joutuvansa epäsuosioon jos ei täytä kaikkien odotuksia tai ole täydellisen moitteeton. Siitähän tulee aivan kauhea henkinen paine kun pitää yrittää olla täydellinen, aina hyvä tai jos alituiseen pelkää. Fakta on se, että me kaikki olemme epätäydellisiä. On ihan mahtavaa opetella olemaan oma kökkö itsensä ja huomata että juuri oikeanlaiset ihmiset jäävät sinun elämääsi, jotkut saattavat lähteä (saavat mennäkin) ja loput saavat tyytyä sitten mukisematta siihen millainen olet.

Ne asiat, jotka saavat meidät masentumaan ovat pohjimmiltaan usein sellaisia että ei niistä olisi pakko sen paremmin masentua kuin raivostuakaan vaan niitä voisi käsitellä muutoin. On ehkä hyvä pyrkiä suuttumaan säästeliäästi, jottei suuttumuksen voima positiivisessa mielessä kärsisi inflaatiota. Oma äitini sanoi minulle myös merkittävän lauseen, joka on osoittautunut todeksi: "Masennus on pohjimmiltaan sisäänpäin kääntynyttä vihaa."

En puhu nyt omasta puolestani, sillä minä olen aikamoinen Justiina, mutta puhun siitä mitä olen havainnut. Nimittäin moni naisista on sellaisen roolin vankina että he ja myöskin muut ihmiset heidän ympärillään luulevat että naisen jotenkin kuuluu ilman muuta olla muille mukava ja hyödyllinen, vaikka he hiljaa sisällään siitä kituisivat ja näivettyisivät.

Onko muut sitten vastapainoksi yhtä kivoja ja hyödyllisiä tälle naiselle, jaetaanko kotityöt tasan, saako hän äänensä ja mielipiteensä kuuluviin ja kunnioitetaanko niitä? Pitääkö hänen esimerkiksi olla se joka jaksaa vääntää sekä omat terapiaruokansa, että erikseen vielä muunkin perheen mätöt, koska mokomille ronkeleille ei terveysruoka kelpaa? Eikö tämä ole törkeleellisen epäreilua varsinkin kun usein se terapiaruokia vailla oleva on myöskin perheessä se, jolla olisi kaikkein vähiten voimavaroja niitä pöperöitä laittaa.

Omalle miehelleni saan olla todella kiitollinen siitä, että silloin kun olin heikoilla ja tarvitsin apua, hän tuli mukaan funktionaalisen lääkärin vastaanotolle, jotta sai ohjeita siitä millaisia ruokia minulle valmistaisi. Minua ilahduttaa myös aina se kun saan tietää että asiakkaideni perhe ja ystävät ovat heidän tukenaan, apunaan ja kannustavat heitä heidän pyrkimyksissään voida paremmin. Tämä ei ole mitenkään itsestäänselvää. Monet sinnittelevät aivan yksin! Ohjaan ihmisiä usein myös vertaistuen pariin. Jokaisen pitää voida saada tukea, apua ja ymmärrystä. Onni on myös puolestaan antaa tukea muille.

Taipumus masentua, uhriutua ja joutua eräänlaiseen kiltteysloukkuun voi estää meitä parantumasta. Siinä ei auta sitten vaan lääkitykset, ruokavalio ja ravintolisät kun osa ongelmasta on sielullinen. Lisäksi tekee karhunpalveluksen kanssaihmisilleen jos omalla käytökseltään riistää heiltä mahdollisuuden oppia hyväksymään sinut karvoinesi ja päivinesi. Omasta puolestasikin nimittäin provosoivasti sanottuna teet heistä hyväksikäyttäjiä, jos annat itsesi tulla hyväksikäytetyksi.

Ei ole välttämättä ulkoisia masennuksen aiheuttajia. Saatat olla itse itsesi pahin kriitikko ja se, joka sinua piiskaa tekemään enemmän, paremmin, hyppäämään korkeammalle. Saatat itse olla se, joka puhut itsellesi rumasti. Tottakai sellainen masentaa, sillä tosiasiassa olet ihan yhtä hyvä, arvokas ja kiva tyyppi kuin muutkin. Saatat siis joutua suuttumaan itsellesi jotta voit vapautua näivettävästä masennuksesta.

Joskus tarvittava muutos synnytetään vain kivulla. Joskus tilanne joudutaan kriisiyttämään, jotta syntyy tulosta. Usein kuitenkin yllätytään siitä miten kivuttomasti se prosessi onkin käynyt että on alkanut saamaan omaa ääntään paremmin kuuluville. Se voi voimauttaa ja lievittää masennusta, omana aikanaan ja omassa tahdissasi. Pahoin masentuneella ihmisellä ei kenties ole voimaa tulla vihaiseksi. Jos joku ystäväsi on masentunut, saatat ehkä voida kysyä häneltä: "Suututko sä koskaan?" Tämä voimauttava kysymys voi jäädä itämään ja auttaa myöhemmin.

Sinulla saa olla omia mielipiteitä. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä asioista. (Sinun ei tarvitse myöskään olla samaa mieltä tämän kirjoituksen sisällöstä kanssani.) Sinun ei tarvitse aina tehdä kaikkea hyvin ja tunnollisesti ja saat olla myös vihainen. Se ei tarkoita että olisit sietämätön raivopää tai tuittuilija. Tottakai kun suutut, suutut asiasta. Oma matkansa tässä prosessissa on sitten vielä se, että seisot suuttumisesi takana. Sinulle nimittäin tullaan vielä esittämään suuttumisestasi sellaisia asioita että sinun ei olisi pitänyt suuttua, suuttumisesi oli lapsellista tai se oli ylireagointia tai jopa että sillä olisi jotain tekemistä jonkun niin typerän asian kuin naisten logiikka kanssa. Sano silloin rehellisesti miksi suutuit ja sano että sinulla on oikeus suuttua silloin kun suututtaa. Kaikilla on oikeus suuttua. Se on täysin normaali reaktio.

Älä siis anna suuttumuksesi painua masennukseksi ja näivettää sinua vaan uskalla suuttua silloin kun pitää suuttua. Suuttuminen voi voimauttaa. Vihaisuus on vihaisuutta ja sinällään ihan normaali ja hyväksytty tila. Kysymys on oikeastaan siitä, mitä teet sillä vihaisuudellasi. Johtaako se toimintaan silloin kun on muutostarvetta tai tarvetta oikaista jokin vääryys, saada sanotuksi että nyt teit pahasti, nyt tuntuu pahalta, et saa enää jatkossa tehdä/sanoa/toimia näin, en hyväksy tätä..

Saatat iskeä paleokeittokattilan pöytään ja tokaista ukolle ja kakaroille: "Tässä on nyt sitten tätä minun ruokavalioni mukaista ruokaa, mutta minä en ala jokaiselle erikseen muuta kokkailemaan. Jos ei kelpaa niin menkää sitten vaikka tuolta pihalta kuravettä ryystämään." Maailma ei siihen kaadu, mutta saatat huomata että sinun maailmastasi on juuri löytynyt kahva, jota kääntämällä se aukeaa ihan uudella tavalla.

Vihassakaan ei toki pidä rypeä, mutta yksi maailmankaikkeuden parhaimmista eteenpäinvievistä voimista ovat vihaiset naiset. Vihaiset naiset tulevat yhteiskunnalle varmasti myös halvemmiksi kuin masentuneet naiset.

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja ruokavalio, Facebook-sivut

Kirjoitin Suomen Ravintoterapiayhdistyksen blogiin kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien ruokavaliosta:

http://suomenravintoterapia.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ja-ruokavalio/

Minulla on nykyään sivut myös Facebookissa:

https://www.facebook.com/SaineNina/



tiistai 14. maaliskuuta 2017

Valveutuneen ja oma-aloitteisen kilpirauhaspotilaan tarina



”Näytät ihan vajaatoimintaiselle!”, totesi hoitava lääkärini, kun tapasimme ensimmäisen kerran.
Alamäkeni terveyden osalta alkoi täytettyäni 40 vuotta, oikeastaan havahduin tässä vaiheessa siihen, ettei kaikki ole ehkä kunnossa. Olin pikkuhiljaa muuttunut väsyneeksi, palelevaksi, kärttyisäksi ja hiukset pudottavaksi kummajaiseksi, jonka olemusta itsekin välillä ihmettelin. Ajattelin, että onko tämä nyt sitä luonnollista vanhenemista. Energiani oli hiipunut ja tein lähinnä vain välttämättömät ja pakolliset velvoitteeni. Tunsin olevani huono äiti ja vaimo – väsynyt ja stressaantunut tiukkapipo. Omasta mielestäni myös melkoinen luuseri, koska en saanut painoani laskemaan edes tiukalla laihdutuskuurilla, vaikka vastaavilla kuureilla painoni oli pudonnut aiemmin hyvin. Vatsaongelmat ja nivelkivut vaivasivat.  Verensokeri heitteli.  Rytmihäiriöt, jotka olivat alkaneet jo teini-iässä, haittasivat yhä enemmän. Niihin apuna oli beetasalpaaja, joka osaltaan pudotti ennestäänkin matalan pulssini todella alas. En jaksanut juurikaan harrastaa, samoin ennen niin mukavat aamukahvit, lounaat ja muut sosiaaliset tapaamiset aiheuttivat uupumisen. Muistiongelmat häiritsivät – minä, jolla aina oli ollut erinomainen muisti, unohtelin nyt sanoja ja jouduin kehittämään muistini tueksi erilaisia viritelmiä; kännykkä, kalenteri, muistilaput sekä autolla ajaessa navigaattori, minne tahansa ajoinkin. Ehkä oloni ei näkynyt ulospäin?

En ollut tutustunut kilpirauhasen vajaatoimintaan enkä siis epäillyt mitään, ennen kuin lääkärini kyseli oireitani ja halusi testata veriarvoni.  Lääkäriin menin alunperin kamalien kuukautisongelmien takia, tästä alkoivat myös muut tutkimukset.  Ensin seurattiin vain TSH:ta – kun se nousi lääkärini mielestä tarpeeksi korkealle ja vasta-aineet olivat yli rajan, aloitettiin tyroksiinihoito subkliiniseen vajaatoimintaan.  Pilleri päivässä –periaate ei kuitenkaan toiminut minulla, vaan aloitti syöksykierteen alaspäin:  annosnostojen myötä voin vain huonommin, TSH ei laskenut, vapaa T3 pysyi viitteensä alarajalla, vapaa T4 sentään kohosi.  Rytmihäiriöni pahenivat entisestään.  Olo alkoi olla todella kurja!
Tapasin muutaman lääkärin alkutaipaleeni aikana. Kun kysyin ”Mitä voin tehdä parantaakseni oloani?”, sain vastaukseksi ”Et mitään!”. Ruokavalio ja elämäntavat eivät kuulemma voineet vaikuttaa asiaan. Tässä vaiheessa päätin, että otan sitten itse selvää, koska jotainhan minun pitää pystyä tekemään. Hyvänä apuna ja tukena alkutaipaleellani  (tietysti edelleenkin) olivat  Facebook –ryhmät joiden vertaistuesta ja tiedoista olen ikuisesti kiitollinen. Kahlasin läpi aiheeseen liittyviä blogeja, kirjoja sekä aloitin PubMedin systemaattisen lukemisen.  Opin pikkuhiljaa, että on paljonkin mitä voin tehdä ja mitä olisin voinut olla tekemättä aikanaan, kuten monet ketoosi- ja VLCD -dieetit.
Tapaamieni lääkärien joukosta löysin sitten sen ”omani”, avoimen ja kuuntelevan – hieman kokonaisvaltaisemmin hoitavan.  Hän muutti minulla -  testattuaan ensin, että kaikki oli ok maksan, munuaisten ja rautojen suhteen -  tyroksiinit yhdistelmälääkitykseen. Lio-lisä alkoikin auttamaan!  Sydän rauhoittui, mikä oli minulle todellinen yllätys!  Pääsin purkamaan betasalpaajat melko nopeasti lähes nollille.  Mielialani parani myös melkoisesti, niitä hyviä hetkiä alkoi taas löytymään harmaassa arjessa.
Väsymys , vatsavaivat ja fyysinen heikkous silti vaivasivat vielä. Paino ei liikahtanut alaspäin vaikka  söin VHH -tyyppisesti ja  mielestäni terveellisesti. Olin vähentänyt gluteeniviljojen käyttöä vatsaoireiden takia jo vuosien ajan.  Sain oireita käyttämistäni maitotuotteista, tosin jo teininä minulle oli annettu laktoosi-intoleranssi diagnoosi ilman kunnon tutkimuksia.  Ennen radikaaleja muutoksia testautin ruoka-aineyliherkkyydet ja tulos oli shokki – kaikki viljat, gluteeni, maito plus noin 30 muuta ruoka-ainetta antoivat isot lukemat vasta-aineissa.  Aloitin tiukan eliminaatiodieetin, jota osin kadun nyt, koska se oli niin ehdoton ja jonka jälkeen on ollut todella vaikea palauttaa osaa ruoka-aineista takaisin. Jälkiviisaana jättäisin pois vain gluteeniviljat sekä maitotuotteet, jotka olivat minulla myös testien mukaan ne ”pahimmat pahikset”. Palkintona dieetistäni sain kuitenkin enemmän energiaa,  rauhoittuvan vatsan , vähenevät nivelkivut, sekä TPO -vasta-aineiden laskun. Kummalliset ihoärsytykset , kutinat, turvotukset  ja  poskiontelo-ongelmat alkoivat myös poistumaan.
”Vuotavan suolen” -käsitteeseen tutustuin vasta tässä vaiheessa ja sain neuvoja lähinnä vertaistuen ja muutaman blogin kautta, kuinka tukea suolistoa järkevämmin. Probiootit ja glutamiinin otin testaukseen ja niistä on ollut minulle apua.
Lääkäristäni olen onnellinen, olemme päässeet mielestäni siihen vaiheeseen, että teemme yhteistyötä ja hän arvostaa mielipiteitäni sekä tukee ruokavaliomuutoksiani, koska näkee niistä olevan hyötyä. Yhdistelmälääkityksen osalta kohdallani se tarkin mittari ei ole labra-arvot (joita toki testataan säännöllisesti), vaan seuraan ”vanhanaikaisesti ” vitaalejani – aamulämpöä, verenpainetta, pulssia sekä vointiani. Hormoniannokseni ei vastaa yleisiä suosituksia, tyroksiinin osuuden pitää olla melko pieni T4/T3-yhdistelmässä, jotta voisin hyvin.  Olen pari kertaa testannut lääkitykseni alasajoakin mutta huomannut etten pärjää ilman tätä hormonilisää.  Vuosien takaiseen olooni voin sanoa, että tänään voin paljon, paljon paremmin!  

Minulle tärkeitä pointteja parempaan oloon:
- vaikka VHH ruokavalio, niin ei ketoosia ja tarpeeksi kaloreita
- pidän verensokerin tasaisena (rasvaa tarpeeksi, syön melko usein, vältän nopeita hiilareita)
- stressitaso oltava sopiva eli kortisoli-hormoni oikealla tasolla, tuen lisämunuaisia (mm. B5-vit, C-vitamiini, Ashwagandha) ja harrastan rentoutumista/stressinhallintaa (yritän ainakin)
- raudat oltava hyvällä tasolla
- B12-taso oltava ok
- otan kilpirauhaslääkkeet noin tuntia ennen syömistä, yhdessä C-vitamiinin kanssa
- käytän ruoansulatusentsyymejä, betain/pepsin sekä probiootteja vaihdellen
- vältän ruokia, joille yliherkkyys tai jotka ovat tulehdusta aiheuttavia (maidoton, gluteeniton ja lisätty sokeri minimissä)
- sopivaa liikuntaa päivittäin
- tarpeeksi unta (min. 8h)
Kokonaisvaltainen vastuu terveydestäni on minulla itselläni, vaikka toimiva yhteistyö lääkärini kanssa onkin tärkeää. Elämäntapojen ja ruokavalion osuus ovat todella ratkaisevat asiat hyvinvointini kannalta,  toimivan ja sopivan  kilpirauhaslääkityksen ollessa tärkeänä osatekijänä.  Olen ehdoton ruokavalioni suhteen enkä tunne, että siitä aiheutuisi minulle ylimääräistä stressiä.  Pientä tervettä itsekkyyttä, jollei muuta; sen olen oppinut tällä taipaleellani.  Kärsivällisyyttä  myös, pienillä askeleilla parempaan oloon  ja huonon päivän sattuessa uskon siihen, että huominen on parempi.  Oloni ja vointini heijastuu koko perheeni hyvinvointiin, ihan varmasti!  ”Äiti, kiva kun sä et ole äkäinen meille!”

Kirjoittaja haluaa pysyä anonyyminä.

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Essure-sterilisointimenetelmä vaarallinen, välittävätkö viranomaiset ja lääkärit?




Naisen terveydellä ei ole arvoa, mutta hintalappu sillä on








Erilaiset ehkäisymenetelmät ovat jälleen tapetilla. Saimme vastikään lukea uutisista, että miesten ehkäisypillerin tutkimukset oli keskeytetty, koska osa tutkittavista sai oireita- juuri samoja, mistä naiset ovat kärsineet jo kohta seitsemän vuosikymmenen ajan. (Linkki uutiseen http://edition.cnn.com/2016/10/30/health/male-birth-control/). Ensimmäistä kertaa maailmassa naisen kehittämä älypuhelinsovellus on hyväksytty viralliseksi ehkäisymenetelmäksi. http://nordic.businessinsider.com/swedish-nuclear-physicist-just-got-the-worlds-first-approved-birth-control-app-2017-2/






Päätös siitä, ettet halua enää lapsia tai et halua ollenkaan lapsia saattaa tulla raastavalla tavalla kalliiksi eikä rahallisessa mielessä vaan elämänlaadun ja terveyden kannalta. Päivänpolttavin uutinen joka puolella maailmaa on Bayerin markkinoima Essure-sterilisaatiomenetelmä. Toimenpiteessä molempiin munatorviin asetetaan kierteinen implantti emättimen kautta tähystäen. Toimenpiteen tekee gynekologi vastaanotollaan. Implantin uloin pinta on kierteinen nikkeli-titaanikela, jonka sisällä on polyetyleeniterflaattikuidun sisälle kääritty ruostumaton teräsydin. Toimenpide tehdään kipulääkityksen ja paikallispuudutteen kanssa, eikä naista tarvitse nukuttaa.

Asentamisen jälkeen ulompi kela laajentuu ja ankkuroituu munatorveen. Sen ytimen kuidut ja teräs vaikuttavat munatorven kudokseen aiheuttaen sen kasvamisen kelan ympärille. Kolmen kuukauden aikana kasvanut kudos tukkii munatorven ja estää siittiöiden pääsyn hedelmöittämään munasolua. Kolmen kuukauden ajan naisen on käytettävä muuta ehkäisyä, ja munatorvien tukkeutuminen on varmistettava ultraäänitutkimuksella lääkärin vastaanotolla.

Naisen elimistöön asennetaan siis allergisoivaa metallia sisältävä laite, joka aiheuttaa inflammaation. reaktion, joka elimistössä riehuessaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia, jopa täydellisen terveyden menetyksen.



Menetelmä on valmistajansa mukaan turvallinen, mutta haittailmoitusten valtava määrä kertoo karua kieltään. USA:ssa laite on saanut pakollisen varoituksen, ”Black Box Warning”-merkinnän, joka kertoo siitä, että laitteen asentaminen voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Kanadassa terveysviranomaiset varoittavat laitteesta. Brasilia on kieltänyt laitteen kokonaan.



Tällä hetkellä Euroopan unionissa on käynnissä koko EU:n laajuinen turvallisuusselvitys Essuren haitoista. Suomessa asiaan on puututtu vain Valviran ”paimenkirjeellä” sairaanhoitopiirien ylilääkäreille. Siinä todetaan, että haittoja on, ja niistä tulisi kertoa asiakkaalle.



Naisten kertomukset Essuresta ovat kammottavaa kuultavaa. Asennusvaiheessa mitään muita vaihtoehtoja ei ole edes annettu, ja mikäli nainen ei suostu Essureen, hänet on poistettu sterilisaatiojonosta. Lääkärit jättävät toistuvasti kertomatta mistään haittavaikutuksista tai siitä, että poisto vaatii leikkauksen. Mainitsematta jää myös se, että tämä sterilisaatiomenetelmä ei takaa steriliteettiä. Asennus voi mennä jo lähtökohtaisesti vikaan, niin että mikroimplantti puhkoo munatorven tai päätyy vatsaonteloon.

Tyypillinen kuvasarja Essure-uhrista. Vatsa ennen ja jälkeen
operaation, jossa on jouduttu poistamaan kohtu ja
munatorvet essuren poistamiseksi kehosta sen jälkeen kun
naisen terveys on romahtanut Essure-sterilisaation vuoksi.
Haittavaikutukset ovat täysin invalidisoivia- joka puolelle leviävä faskioiden tulehdustila, joka estää kivuttoman liikkumisen ja kävelyn- nikkeliallergian aikaansaamat märkivät ja verestävät ihottumat- hiusten ja hampaiden tuhoutuminen- vatsan äärimmäinen ja kivulias turpoaminen- äärimmäinen väsymys, joka estää työnteon- kuukautisongelmat ja hallitsematon vuoto. Jopa autoimmuunisairaudet ovat puhjenneet Essuren aiheuttaman kokonaisvaltaisen elimistön tulehtumisen seurauksena.



Essuret voi poistaa turvallisesti vain niin, että ne ovat niitä ympäröivän kudoksen sisällä. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten isoa leikkausta, jossa poistetaan kohtu ja munatorvet. Bayerin ”polikliinisena toimenpiteenä” markkinoima helppo sterilisaatiomenetelmä vie naisen yhä useammin vastentahtoisesti leikkauspöydälle. Suomessa haittailmoituksia on tullut jo pelkästään viimeisen 3 kuukauden aikana 17 kappaletta http://yle.fi/uutiset/3-9488642. Ajattelepa tilannetta, jossa Yle uutisoisi, että seitsemältätoista mieheltä on poistettu kivekset ja penis uuden ehkäisyvalmisteen vuoksi? Olisiko reaktio isompi?



Vaikka onnistunut poisto useimmiten lopettaa haittaoireet ja nainen kuntoutuu jälleen työkykyiseksi, hoitoon voi olla vaikeata päästä. Naisten kertomusten mukaan oireiden ei uskota johtuvan Essureista, vaan niistä syytetään milloin mitäkin- hormonaalisen ehkäisyn loppumista, lähestyviä vaihdevuosia, ja lopulta tietenkin naisen horjuvaa psyykettä. Essuren vaurioittamat naiset ovatkin kertoneet, että he joutuvat valehtelemaan oireitaan, jotta saisivat sitä apua, mikä heille kuuluisi. Lääkärit eivät ole suostuneet tekemään lain vaatimia laitevaarailmoituksia, vaan vähätelleet asiaa. ”Kun ei ne Essuret kainaloista löytyneet, niin mitä tässä ilmoituksia tekemään”. Suomessa potilaalla ei ole suoraa mahdollisuutta tehdä ilmoituksia Valviraan, vaan ne täytyy tehdä Bayerin kautta- haitallista laitetta valmistavan tahon kautta.

Valviran paimenkirje ylilääkäreille sivu 1








Valviran paimenkirje ylilääkäreille sivu 2


Valvira voisi toimia suoraselkäisesti ja suomalaisia naisia suojellen, ja vetää haitalliseksi epäillyn laitteen markkinoilta turvallisuusselvityksen ajaksi. Sen sijaan vastuuta pallotellaan viranomaiselta valmistajalle ja takaisin.



Naisen terveydellä ei ole näemmä Suomessa arvoa, mutta hinta sillä on- ja sen hinnan joutuu maksamaan nainen itse.

Blogikirjoitus on tehty uhrien ja hoitohenkilökunnan haastattelujen perusteella.

linkkejä:

http://stopessure.weebly.com/essure.html
http://www.hcp.essure-us.com/assets/pdf/250-40-0001-14a_clinical-resource_digital-use_final.pdf

http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/EssurePermanentBirthControl/ucm452254.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23290426
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)00078-8/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26904330
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1510514?af=R&rss=currentIssue&#t=article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340398
http://firstchoicemedicine.com/assets/pdfs/Essure-InformedConsent.pdf

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2016-001639+0+DOC+XML+V0//FI
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-001639&language=FI
http://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824(14)00143-7/abstract
http://www.arhp.org/Publications-and-Resources/Quick-Reference-Guide-for-Clinicians/choosing/failure-rates-table
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kohtuontelon-tahystyksessa-tehtava-sterilisaatio-arvioitu-teholtaan-huonommaksi/
http://essureproblems.webs.com/essure-removal-information
http://essureproblems.webs.com/side-effects-of-essure