keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Haastatteluni You Tubessa ja kilpirauhasasioiden medianäkyvyys

Teemu Syrjälä haastatteli minua tänään Youtube-kanavalleen: https://www.youtube.com/watch?v=9_BG6N3ynyk

Kilpirauhasaiheista medianäkyvyyttä listattuna Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistyksen sivuilla:
http://fms.fi/kilpirauhaskiista-mediassa/

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Onko kännykkäteknologia katastrofi kilpirauhaselle?


Tämänkertaisen blogaukseni vierailevana kirjoittajana on Erja Tamminen. Hän on tietokirjailija ja yrittäjä. Hän on julkaissut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristöriskeihin liittyvät kirjat Sähköä ilmassa, 1. painos (2002), Sähköä ilmassa, 2. painos (2003),Ihmiskunta ja langaton peli, (2005), Matkapuhelinteknologia - Mitkä ovat terveysriskit?, (2007), Langaton teknologia ja terveys, (2011).

hänen kotisivunsa:
www.sahkoailmassa.fi

”Kilpirauhassyöpä on tänä päivänä Etelä-Korean yleisin diagnosoitu syöpätyyppi”, uutisoi New England Journal of Medicine 5.11.2014. Samsungin kotimaassa nähty kehitys ei ole poikkeavaa, sillä viime vuosina kilpirauhassyöpien yleistymistä on tapahtunut myös Ranskassa, Italiassa, Kiinassa, Kroatiassa, Tsekkoslovakiassa, Kanadasssa, USA:ssa ja Israelissa. Israelissa ilmestyvän päivälehden Haaretzin mukaan alustava tutkimusnäyttö osoittaa, että matkapuhelimen runsaalla käytöllä ja
kilpirauhassyövällä saattaa olla yhteyttä.
                                   
Yhdysvalloissa kilpirauhassyöpien kasvu ei viranomaisten mukaan liity uuden teknologian yleistymiseen. Mitä ympäristövaikutuksiin tulee, syyksi arvioidaan kännykkäteknologian sijaan ionisoivaa säteilyä, jonka vaara tunnetusti suurentuu ydinkatastrofien yhteydessä. Kaulan alueen
sädehoidon tiedetään myös lisäävän riskiä.

Amerikkalainen matkapuhelintutkija Joel M. Moskowitz herättelee aiheesta keskustelua: ”Voisiko kännyköiden ja langattomien kotipuhelimien tuottama sähkömagneettinen säteily olla tämän maailmanlaajuisen kilpirauhassyöpäepidemiologian takana? Eikö maamme hallituksen pitäisi
alkaa rahoittamaan tutkimusta epidemian taustalla olevien syiden selvittämiseksi?” Moskowitzin huomio on aiheellinen. Myös Suomi on osa maailmanlaajuista katastrofia.

Syöpäjärjestöjen web-sivuilta löytyy tietoa kilpirauhassyövästä: ”Suomessa todetaan vuosittain noin 360 kilpirauhassyöpää, ja se on yleistynyt viime aikoina. Sairaus on yleisempi naisilla. Sairastumisikä vaihtelee 25-65 ikävuoden välillä.” Voisiko naisten yleisemmän sairastavuuden taustalla
olla joissain tutkimuksissa todettu naisten taipumus reagoida sähkömagneettisille kentille miehiä herkemmin? Alla oleva käyrä tosin osoittaa jyrkkää nousua paitsi naisten, myös miesten sairastavuudessa Suomessa:

http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/FI/StatsFact.asp?cancer=330&country=246

Suomessa ei vedetä samoja johtopäätöksiä teknologian haitoista kuin Israelissa, vaikka maiden kännykkätiheys on ollut samaa luokkaa 1990-luvun lopulta alkaen. Suomessa etsitään syitä ionisoivasta säteilystä kuten USA:ssa.

Myös matkapuhelinsäteilyn hormonaalisia vaikutuksia on selvitetty eläinkokeissa, solututkimuksissa ja ihmisillä tehdyissä laboratorioanalyyseissä. Clinical Biochemistry- tiedelehden julkaisu (2012)
osoittaa, että elinympäristömme langaton teknologia voi muuttaa ihmisen hormonitoimintaa. Koehenkilöiltä kerättyjen laboratorionäytteiden pohjalta nähtiin muutoksia muun muassa ACTH:n, kortisolin ja kilpirauhashormonin tasoissa. Ihmisen ja eläinten soluilla tehdyt tutkimukset osoittavat
samoja vaikutuksia. Kilpirauhashormonituotannossa ja itse kilpirauhasen rakenteissa on nähty poikkeavuutta useissa eläinkokeissa.

Kilpirauhanen säätelee tunnetusti monia kehon elintärkeitä toimintoja. Vaikkakin pääasiallinen tehtävä on tuottaa hormoneja, kilpirauhanen vaikuttaa välillisesti koko kehon aineenvaihduntaan, myös aivojen kehitykseen ja toimintaan. Kilpirauhasen näkökulmasta etäisyys matkapuhelimeen on liian pieni puhuttaessa "kännykkä korvalla". Handsfree ja varovaisuusperiaatteen noudattaminen pelastavat mahdolliselta katastrofilta kilpirauhaselle.


Miten voi vähentää altistustaan?

- käytä kiinteätä puhelinta aina kun voit (valokuidun ja kuparikaapelin
kautta saat esimerkiksi nettipuhelimen)
- puhu matkapuhelimeen vain lyhyesti
- käytä handsfree-laitetta tai matkapuhelimen kaiutinominaisuutta
- suosi tekstiviestejä
- älä puhu heikossa kentässä kuten hississä, autossa, junassa tai metrossa
- suosi kiinteää internet-yhteyttä
- sulje langaton nettiyhteys aina, kun et käytä sitä
- laita puhelin ja tabletti lentotilaan yöksi ja aina, kun et käytä niitä
- mittaa kotisi säteilytasot

Faktaa:

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut
radiotaajuiset kentät 2011 "mahdollisesti karsinogeeninen ihmiselle"-
kategoriaan 2B. Matkapuhelimen pitkäaikaiskäytössä on havaittu gliooma- ja
kuulohermokasvainriskin sekä sylkirauhassyövän riskin kohoavan


lähteitä:

http://www.saferemr.com/2014/07/is-mobile-phone-use-contributing-to.html

http://www.haaretz.com/news/national/israeli-scientists-find-possible-link-between-cellphone-use-thyroid-cancer.premium-1.507552


Coureau et al. 2014: Mobile phone use and brain tumours in the CERENAT
case-control study: Occup Environ Med doi:10.1136/oemed-2013-101754
oem.bmj.com/content/early/2014/05/09/oemed-2013-101754

Hardell, Carlberg, Söderqvist, Mild: Case control study of the association
between malignant brain tumours diagnosed between 2007 and 2009 and mobile
and cordless phone use:
spandidos-publications.com/10.3892/ijo.2013.2111


Interphone 2010 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483835

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/2011/IARC_Mobiles_QA.php

Eskander, E. F., Estefan, S. F., & Abd-Rabou, A. A. (2012). How does long
term exposure to base stations and mobile phones affect human hormone
profiles? Clinical biochemistry, 45(1-2), 157–161.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22138021

Sinha, R. K. (2008). Chronic non-thermal exposure of modulated 2450 MHz
microwave radiation alters thyroid hormones and behavior of male rats.
International journal of radiation biology, 84(6), 505–513.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18470749

Fang, H., Zeng, G., Nie, Q., Kang, J., Ren, D., Zhou, J., & Li, Y. (2010).
[Effects on structure and secretion of pituitary gland in rats after
electromagnetic pulse exposure]. Zhonghua yi xue za zhi, 90(45),
3231–3234. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21223775
                                      

torstai 20. marraskuuta 2014

LPG-hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille?

Kilpirauhaspotilaat kärsivät usein turvotuksista, fibromyalgiatyyppisistä kivuista ja erilaisista kolotuksista. Myös paino voi olla hyvin tiukassa ja varsinkin naisia harmittaa usein kroppaan kertynyt selluliitti. Tärkeintä on tietenkin terveys ja hyvinvointi, mutta kyllä se piristää myös mieltä voida välillä vähän keskittyä myös kohentamaan kauneutta.

Mm. edellä mainitut turvotus ja kivut ja liikapaino saadaan kyllä usein hoidettua kokonaisvaltaisella hoidolla, johon voi sisältyä lääkitysmuutokset, ruokavalio, lisäravinteet ja stressinhallinta. Kilpirauhaspotilaat ovat saaneet apua monenlaisista hoidoista: akupunktiosta, homeopatiasta, kiinalaisesta lääketieteestä ayrwedisesta hoitokulttuurista, hermoratahieronnasta yms. Olen sitä mieltä, että ihmisellä pitää olla vapaus valita miten hoitaa terveyttään ja yksilön omaa kokemusta siitä mistä hän on apua saanut ja mistä haluaa apua hakea on kunnioitettava. Länsimainen Suomessa virallista linjaa edustava konventionaalinen lääketiede on vain yksi tapa hoitaa ihmistä.

Terveyden koheneminen ei tapahdu hetkessä ja saatetaan haluta tehostaa prosessia ja lievittää oireita siinä matkan varrella. LPG-hoito voi olla hyvä vaihtoehto.

LPG tulee keksijänsä ranskalaisen Louis Paul Guitayn nimestä. LPG on imurullaukseen perustuva hoitomuoto, joka on alunperin kehitetty lääketieteellisiin tarkoituksiin hoitamaan arpikudosta ja palovammoja. Nykyään sitä käytetään useisiinkin tarkoituksiin, sekä lääketieteellisiin, että kosmeettisiin. Ranskalainen Cellu M6 Keymodyle on patentoitu keksintö ja sillä on FDA:n hyväksyntä lääketieteelliseksi hoitolaitteeksi.

Turvotukset:

LPG-hoito vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa. Sitä käytetään myös esimerkiksi hoitamaan rintasyöpää sairastaneiden käsivarren nesteturvotusta kun lymfaattinen kudos on syöpähoidossa vaurioitunut tai imusolmukkeita on jouduttu leikkauksessa poistamaan kainalon seudulta. Jos kehossa on turvotuksia, usein jo yhden hoitokerran jälkeen huomataan tuloksia.

Kiputilat:

LPG-hoidosta voi olla apua monenlaisiin kiputiloihin, kuten lihasjumeishin, fibromyalgiakipuihin, treenien jälkeiseen kipuun ja esimerkiksi hoitamaan pehmytkudoskipuja erilaisissa urheiluvammoissa. Urheilijat käyttävät LPG:tä myös urheilisuorituksiin valmistautuessaan ja niistä palautuakseen.

Hyvinvointi:

LPG-hoito voi myös parantaa unenlaatua ja kokemus on hyvin rentouttava. Monet raportoivat nukkuvansa erityisen hyvin aina hoitojen jälkeisenä yönä. Nukkuminen voi myös parantua kun hoito on auttanut lihasjännitystiloihin sen verenkiertoa parantavan vaikutuksen vuoksi.

Rasvakertymät ja selluliitti:

Hoito vähentää rasvakertymiä ja selluliittiä. Vaikutukset tulevat yleensä näkyviin jo kuuden hoitokerran jälkeen. Hoitoa kannattaakin ottaa aina sarjoissa ja suunnitella sitten sopiva ylläpitohoito. On sanomattakin selvää, että hoidon rinnalla kannattaa kiinnittää huomiota myös ruokavalioon ja liikuntaan.

Arvet:

LPG-hoidoista ovat saaneet apua myös erilaisista strioista eli raskausarvista, leikkausarvista, palovamma-arvista ja onnettomuuksissa syntyneistä arvista kärsineet. Arvet ovat hoidolla pehmentyneet ja tulleet vähemmän näkyviksi. Tästä on etua joskus muutoinkin kuin vain kosmeettisesti, koska jotkut arvet saattavat esimerkiksi kiristää tai estää ravintoaineiden kulkeutumista soluille, haitata verenkiertoa ja rajoittaa kehon liikkeitä.

Itsellä oli kertynyt vähän turvotuksia erinäisistä syistä, kuten todennäköisesti liiallista happamuutta aiheuttavasta ruokavaliosta turvotuksia kehoon. En ollut syönyt tarpeeksi kasvispitoista ja tuoretta ruokaa. Turvotukset eivät olleet lainkaan niin pahat kuin silloin kun kilpirauhaslääkitykseni ei ollut tasapainossa ja kun ruokavalioon ja lisäravinteisiin ei vielä oltu kiinnitetty huomiota oikealla tavalla, mutta yhtä kaikki, turvotukset eivät tunnu eivätkä näytä kivalta. Minulla ainakin kun turvotusta kertyy tulee vähän raskas olo ja vaatteet kiristävät.

Kokeiluni:

Päätin kokeilla LPG-hoitoa. Täällä Hyvinkäällä hyvinvointikahvila Minna O:n Minna Forströmillä on laite ja siihen käyttölisenssi. Hän on ammatiltaan myös kosmetologi. Hänen nettisivuilta löytyy hänen numero, josta voi varata ajan: http://o-koodi.com/. Hoidon aluksi piti sulloutua hoitopukuun joka muistuttaa sukkahousuja, paitsi se vedetään ylös asti ja myös käsiä peittää sukkahousumaiset hihat. Tämä kävi alkulämmittelystä hyvin! Sitten menin makaamaan hoitopöydälle ja LPG-laitteella alettiin hoitamaan selkää, käsivarsia ja alaraajojen takaosia. Perinteisessä hieronnassa pääosin painetaan kehoa, mutta tässä  hoidossa pehmytkudoksia nostetaan alipaineen avulla. Niistä kohdin jossa oli lihaskireyttä tai turvotuksia ja rasvakertymää hoito tuntui aika makealtakin, kuten yleensä riittävän te hokkaassa hieronnassakin, mutta hoito tuntui silti rentouttavalta ja jotensakin hyvin tehokkaalta. Ei todellakaan ollut mitään pientä pintasivelyä! Seuraavaksi käsiteltiin myös etupuoli. Olisin voinut maata siinä imurullattavana vaikka kaksi tuntia. Aika menee aina mukavien asioiden parissa nopeasti, joten puolisen tuntia oli ohi yhdessä hujauksessa. Kun nousin hoitopöydältä jalat tuntuivat jotenkin painavilta ja vähän huterilta. Sain kehoituksen juoda riittävästi vettä, sillä se helpottaa nesteiden ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Kyllä sitä nestettä poistuikin! Jo seuraavana päivänä tuntui että vaatteet oli vähän löysemät yllä ja oli kevyempi olo. Mietin, että kylläpä tästä hoidosta olisi ollutkin apua silloin kun vielä söi kymmentä erilaista lääkettä ja kärsi mm. turvotuksista ja säryistä.

Omalta osaltani voin kyllä suositella LPG-hoitoja myös kilpirauhaspotilaille varsinkin jos on kipuja ja turvotuksia.

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Circadian Method, osa 2. Käytännön toteutus

Nämä aikaisemmat kirjoitukseni kannattaa lukea, jos aihe on sinulle vieras:

Circadian Method, osa 1.
Paul Robinsonin haastattelu
Lisämunuaisuupumuksesta

Toivon mukaan ennen Circadian Methodin aloittamista sinua on tutkittu riittävästi ja sinulla on ainakin neljästi päivässä otettavan sylkitestin tulokset. Tosin kortisolimääritys ei silloin ole luotettava jos käytät jotakin kortisonia sisältävää hoitoa. Jos kortisolitasot ovat olleet selvästi matalat, olisi tärkeä saada myös ACTH:n määritys ja ACTH-stimulaatiotesti ja mahdollisesti muita tutkimuksia, jotta voidaan määrittää onko alakanttinen kortisolintuotantosi mahdollisesti pysyväluonteista ja toimiiko lisämunuaiskuori ja käskytys aivolisäkkeestä. Hypotalamuksen kortikoliberiiniä vapauttavan hormonin (CRH tai ACTH-RH) ja aivolisäkkeen ACTH:n (adrenokortikotropiini) erittyminen sekä lisämunuaiskuoren kyky tuottaa käskytettäessä hormonejaan on edellytys CT3M:n eli Circadian T3 Methodin toimimiselle. Myös jotkut lääkitykset saattavat laiskistaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselia. Näitä lääkityksiä saattaa olla mm. masennus- ja psyykelääkkeet. Myös melatoniinin käyttö saattaa toimia vastavaikuttajana CT3M:lle, samoin inflammaatio eli elimistön hiljaa kytevä tulehdus.

                                                  
Vertailuarvot

Ennen aloittamista sinun olisi hyvä pitää muutama päivä kirjaa siitä miten lääkityksesi nykyisellään vaikuttaa oloosi ja vitaaleihesi eli kehon lämpötilaan, pulssiin ja verenpaineeseen. Mittaa nämä ensimmäisen kerran aamulla kun olet ollut hetken hereillä, muttet ole vielä syönyt. Istu rauhassa paikallasi hetken ennen mittaamisia. Jos mittaat heti sängyssä tai juuri sängystä noustua mm. lämpö saattaa vielä olla normaalia alhaisempi. Lämpömittarina on suositeltavampaa käyttää manuaalista kuin digitaalista mittaria tai käyttää kahta digitaalimittaria ja vertailla tuloksia, jotta voi arvioida mittauksen luotettavuutta jos tulokset ovat samat. Pidä manuaalimittaria kainalossa ainakin 10min. ja digitaalimittareitakin useita minuutteja sen jälkeen kun ne ovat piipanneet. Kirjaa ylös tulos, huomioita olostasi, pulssi ja verenpaine. Toista näitä mittauksia siihen aikaan kun otat päivän muut kilpirauhaslääkeannokset ja pari tuntia niiden ottamisesta, jotta näet miten kehosi reagoi vitaalien suhteen lääkitykseen. Mittaukset tarjoavat arvokasta tietoa, samoin ylöskirjoittamasi huomiot olostasi. Näiden mittausten avulla voit myös myöhemmin säätää annosmäärät ja ajankohdat muille kilpirauhaslääkeannoksillesi kuin Circadian-annos, sillä ajankohtia saattaa joutua muuttamaan, samoin annostuksia. Joillakin vaste hoitoon muuttuu tehokkaammaksi ja lääkityksen vuorokausiannosta voi pienentää. Joskus yksittäistä annosta pitää hilata aikaisemmaksi tai myöhemmäksi. Ei kannata jättää tätä muutaman päivän vaihetta väliin, vaikka se voikin tuntua työläältä ja olet malttamaton aloittamaan menetelmän käytännössä. Nämä tiedot osoittautuvat myöhemmin tärkeäksi arvioitaessa hoidon tehoa ja sitä mihin suuntaan hoidossa olisi seuraavasi hyvä mennä.


Aloittamisen ajankohta

Kun alat toteuttamaan Circadian Methodia, ota ensimmäinen päiväsi T3-hormonia sisältävästä lääkeannoksestasi puolitoista tuntia ennen heräämistä. Jos heräät eri päivinä vähän eri aikaan, tämä aika päätellään sen mukaan mihin aikaan keskimäärin ja yleensä nouset sängystä. Jos yleensä heräät kahdeksalta, laita herätys puoli seitsemäksi.

Aloitusannostus

Käytännössä on huomattu, että toimiakseen riittävästi Circadian-annostuksen T3-hormonimäärän on oltava vähintään n. 10µg. Eläinperäisissä tämä merkitsee yleensä sitä että puolitoista 60mg:n tablettia toimii paremmin kuin vain yksi tabletti, jossa on T3:a hieman alle 10µg. Synteettisessä T3:ssa mm. Liothyronin (Takeda Nycomed), Thybon (Henning) ovat saatavissa 20µg:n tableteissa ja T3 (Uni-Pharma) 25µg:n tableteissa. Puolikas näistä tableteista vähintään siis yleensä tarvitaan. Yleisimmät Circadian-annostukset ovat toimivia n. 15-20µg:n T3-määrällä, joka saa aikaan riittävän kudostason vasteen, jotta lisämunuaiset tuottavat tarpeeksi kortisolia.

Aloituksen seuranta

Kun olet aloittanut CT3M:n, seuraa miltä olo tuntuu aamulla herätessä. Jotkut tuntevat olon paremmaksi jo heti ensimmäisenä aamuna menetelmän aloittamisen jälkeen, joillain voi kestää jokunen päivä huomata eroa. Kaikki eivät huomaa mitään eroa vielä tässä vaiheessa. Kannattaa seurata myös vitaaleja em. kuvatulla tavalla.

Jatkaminen

Kun on kulunut vähintään viikko aloituksesta, voit siirtää annoksen ottoajankohtaa puolella tunnilla taaksepäin ja seurata jälleen oloa ja vitaaleja. Voit toimia näin viikon välein korkeintaan siihen asti kun ottoajankohta on neljä tuntia ennen heräämistä. Tämä on se aikaikkuna, minkä sisällä T3-hormonin vaikutukset osuvat yhteen sen ajankohdan kanssa jolloin kortisolintuotannon tulisi olla huipussaan vuorokautisessa erittymisessään. Älä hätäile, seuraa rauhassa olon kehittymistä. Siirrä tarvittaessa annostusta takaisin lähemmäs heräämisajankohtaa. Tarvittaessa suurenna kerta-annosta, mutta vastaavasti pienennä päivän muista annoksista, jottet joudu liikatoiminnalle. Ei kannata tehdä yhtäaikaisia muutoksia sekä Circadian-annoksen ottoajankohdassa, että annosmäärässä. Tee vain yksi pieni muutos kerrallaan ja ole kärsivällinen. Sopivan annoksen ja sen ottoajankohdan löytymiseen voi mennä kuukausia. Jossain vaiheessa voi olla hyvä uusia sylkitesti. Tuloksista voi olla apua määritettäessä miten menetelmä toimii. Joskus se voi toimia liiankin tehokkaasti ja keho saattaa kerätä nestettä tai verenpaineet voivat nousta merkkinä siitä että kortisolia erittyy jo liikaa. Menetelmä voi nimittäin olla hyvin tehokas! Siksi on myös hyvä että aloitetaan menetelmän käyttö varoen ajoittaen se puolentoista tuntiin ennen heräämistä. Voi olla keholle liian stressaavaa aloittaa Circadian Method liian rajusti ottamalla se esimerkiksi suoraan neljä tuntia ennen heräämistä.

Herääminen ottamaan Circadian-annos

Monet epäilevät etteivät osaa enää nukahtaa uudelleen herättyään ottamaan Circadian-annoksen. Aluksi voikin olla näin, mutta heräämiseen kyllä tottuu. Lisäksi sen voi tehdä myös helpommaksi laittamalla hormonivalmiste jo valmiiksi yöpöydälle vuoteen viereen, josta se on helppo ottaa. Ei tarvitse laittaa valoa päälle eikä nousta sängystä. Herätysääneen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos se on brutaali herätyskellon pirinä tai Säkkijärven Polkka täysillä kännykästä niin takuulla on vaikea nukahtaa uudelleen. Säädä herätys hiljaiseksi ja laita herätysääneksi jotain vähemmän stimuloivaa ja herättävää. Jos pitää varoa ettei vieressä nukkuja herää, voi hankkia myös kuuroille tarkoitetun rannekellon, joka herättää vibraatiolla. Onnistuessaan menetelmä etuineen on sen arvoinen, että olet kenties joutunut näkemään vaivaa sen toteuttamiseksi.
Menetelmän toimimisen arviointi

Kuten edellä todettu, vitaalien mittaaminen, olon tarkkailu ja mahdolliset uusintamittaukset sylkitestillä ovat avuksi kun arvioidaan miten CT3M sinulla toimii. Jos olet täysin ymmälläsi mitä tehdä seuraavaksi, voit aloittaa menetelmän alusta siirtämällä ottamaan annos puolitoista tuntia ennen heräämistä. Lääkäriäkin on toisinaan hyvä konsultoida, joskaan kaikki T3-hoitoja potilailleen kirjoittavat lääkärit eivät tunne Circadian Methodia. Jos menetelmä ei näytä tehoavan, syynä voi olla pysyvämpilaatuiset ongelmat lisämunuaisessa, aivolisäkkeessä tai hypotalamuksessa, inflammaatio, lääkitykset tai jotkut muut terveydelliset syyt joiden vuoksi olosi ei kohene. Joskus tarvitaan sinnikästä selvitystyötä, jotta syyt ongelmiin löytyvät. Joskus tarvitaan kortisonhoitoa, DHEA-hoitoa tai Florinef-hoitoa, jotta lisämunuaiskuoren hormoneja saadaan korvattua kun keho ei niitä syystä tai toisesta eritä riittävästi. Monilla Circadian Method kyllä toimii, muttei kaikilla. Jos tulokset jäävät osittain puutteelliseksi, jotkut käyttävät pientä määrää kortisonia, kuten hydrocortison tai prednisolon. Jotkut onnistuvat myös menetelmän avulla vähentämään kortisonannostustaan merkittävästikin. Jos aloitat menetelmän ollessasi täydellä kortisonin fysiologisella annostuksella, voit toimia niin, että aamulla herätessäsi kuulostelet oloa ja otat kortisonia vasta kun olo tuntuu siltä että sitä tarvitsee. Monet ovat päässeet tilanteeseen, jossa ottavat esimerkiksi hydocortisonia vain aamupäivällä tai puolenpäivän aikaan 5mg ja myöhemmin 2.5mg. Toiset pääsevät kortisonista kokonaan eroon.

Tuhansia ihmisiä on tullut parempaan kuntoon CT3M:n avulla. Monilta se on päättänyt vuosien piinan, joka on johtunut liian alhaisista kortisolitasoista. Monilla se toimii hurjan paljon paremmin kuin hormonilääkitykset. CT3M tulisi minun mielestä aina pitää ensisijaisena vaihtoehtona hoitaa hypokortisolismia ravintohoidon, lisäravinteiden ja stressinhallinnan ohella kilpirauhaspotilailla aina kun sen toiminnalle on kehossa edellytyksiä.
CT3M:n kehittäjä Paul Robinson